Waarom 0? Groeimindset trainen

Hoe kun je je groeimindset trainen als jeugdhulpprofessional?

Mensen kunnen op verschillende aspecten in hun leven een groeimindset danwel een fixed mindset hebben. Zo kun je wellicht prima op de bonnefooi (op goed geluk) op vakantie gaan en in je werk hard vasthouden aan een werkwijze die je al jaren toepast omdat je die goed kent (of jou beschermt tegen kritiek of ander intermenselijk ongemak).

Een goede oefening om een groeimindset te ontwikkelen in je werk is om een logboekje bij te houden met uitkomsten die je eigenlijk jammer vindt in situaties waarin jij als professional direct of indirect betrokken bent. Het is je persoonlijke ‘auto-ongelukken’ logboek (zie ook Waarom 0 – The Power of YET).

Het (samen met anderen) nieuwsgierig en met open houding reflecteren op deze ongewenste uitkomsten is de snelweg naar leren, naar kennis en vakmanschap en daarmee naar betere jeugdhulp. Het is jouw bijdrage aan ‘0 kinderen die niet prettig thuis opgroeien’ of aan welk 0-doel jij hier zelf in kiest.

Opgroei-, opvoed- en ontwikkelvraagstukken kunnen complex, dubbelzinnig en kennisintensief zijn. Ons vak kan daarom niet zonder een groeimindset. Bestuurders, departementen, gemeenten en politici kunnen samen met professionals een klimaat scheppen waarin deze mindset zich verder kan ontwikkelen.

Lees ook:

 

Volg de Beweging van 0 ook op Linkedin

#Het begint met ambitie