0 kinderen met een ‘hechtingsstoornis’

Onveilig gehecht? Hou op!

Er is veel zin en onzin geschreven over hechting, veiligheid, onveiligheid en over de vermeende gevolgen ervan. Een grote groep wetenschappers heeft hun handen ineen geslagen en onderstaand heldere artikel geschreven, waarin ze oproepen om in de praktijk zorgvuldiger te zijn met de diverse classificaties waarmee ouders en hun jonge kinderen om de oren worden geslagen, met alle gevolgen van dien. Uithuisplaatsing, contactverbod, stigmatisering.

Wie kent niet de aanmelding ‘hechtingsstoornis’ omdat er problemen zijn in de relatie tussen de ouder en diens jonge kind? Hoe durf je dan nog passende hulp te zoeken als ouder in al je kwetsbaarheid? Een heldere waarschuwing, maar hoe krijgen we de geest weer in de fles? Hoe zorgen we binnen de praktijk dat het mag gaan waar het over moet gaan: de (emotionele) veiligheid binnen de relaties tussen ouders en hun (jonge) kinderen zo veel mogelijk bevorderen, omdat we daar wel zeker over weten dat dit de ontwikkeling en de veerkracht van de kinderen ten goede komt.

 

Yael Meijer begeleidde tijdens OpdeGroei25 de knopsessie ‘0 kinderen met een ‘hechtingsstoornis”. Zij beveelt het volgende artikel aan:

Disorganized attachment in infancy

 

Ontdek meer interessante artikelen bij andere Nuldoelen in de Leeshoek Ambitieuze Jeugdhulp

Blijf op de hoogte en volg de Beweging van Nul op Linkedin