De verklarende analyse: Een gezamenlijke ‘werktheorie’ bij complexe zorgvragen

De term Verklarende Analyse (VA) wordt binnen de jeugdhulp veel gebruikt. Soms lijkt het wel dé oplossing voor alle problemen. Tegelijkertijd is er veel onduidelijkheid over wat een Verklarende Analyse precies is. In bijgaand artikel wordt dit helder uitgelegd en wordt duidelijk wat het ouders en kinderen oplevert.

“Waar ik buikpijn van krijg als ik denk aan de hulp die ik heb gehad? Dat er nauwelijks werd gevraagd: hoe zie jij dit? Er werd niet echt naar mijn verhaal geluisterd en doorgevraagd. Ze hadden toch al bedacht wat er moest gebeuren”.

“De verklarende analyse laat zien waarmee ik jarenlang heb geworsteld in de omgang met mijn – inmiddels volwassen – dochter met autisme. Ik houd zielsveel van haar, maar nu begrijp ik samen met de hulpverleners welke kleine stappen we met haar moeten nemen. De zorgen om de veiligheid hebben ons en haar in een situatie gebracht waarin we allemaal klem zaten en haar leven kleiner en kleiner werd”.

Ook geeft het artikel inzicht in welke kennis en vaardigheden je nodig hebt om samen met kinderen, jongeren en ouders een goede Verklarende Analyse te maken.

Word je werk als professional er leuker door? Geeft het werk meer voldoening? Worden we er als vakgebied beter van? De Beweging van Nul denkt van wel!

Lees hier het artikel Verklarende Analyse

 

Volg de Beweging van Nul ook op linkedin