Eerste editie College Tour Wetenschap en jeugdhulp 0 dwang en drang

AMSTERDAM – Wat kunnen aankomend professionals, docenten, opleidingen en wetenschap doen om zo dicht en zo snel mogelijk bij ‘0 dwang en drang’ te komen?  

Deze vraag stond centraal in het eerste college van een College Tour over de relatie tussen wetenschap en jeugdhulp. De College Tour richt zich specifiek op studenten en docenten van relevante opleidingen op hbo- en wo-niveau in het sociaal domein en trekt langs een aantal steden in Nederland. Op woensdag 24 november ging wetenschapsjournalist Malou van Hintum in Amsterdam in gesprek met Leonieke Boendermaker, lector jeugdzorg aan de HvA, Arne Popma, hoofd van de afdeling voor kinder- en jeugdpsychiatrie van Amsterdam UMC en Frederique Coelman, directeur zorg en klinisch psycholoog bij Levvel. 

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen konden er fysiek helaas niet veel studenten en docenten bij zijn, maar via de Online Uitzending deden er 150 deelnemers mee.  Online moderator Amber van Berkel hield het gesprek en de discussie gaande met ‘de mensen thuis’, waardoor de interactie groot en waardevol was.

Frederique Coelman nam ons mee in de separatie van jongeren bij De Koppeling en hoe het daar gelukt is om een andere koers te gaan varen. Leonieke Boendermaker legde uit op wat voor manier aankomend professionals aan onder meer de HvA worden opgeleid. Aan bod kwam ook op wat voor manier kennis en gevoel zich tot elkaar verhouden. Arne Popma ging dieper in op de rol en het gewicht van wetenschappelijke kennis in de dagelijkse hulpverlenerspraktijk en ook op hoe de samenwerking tussen hulpverleners met een verschillende achtergrond – HBO en WO – er uit ziet. 

In 2022 gaat de College Tour verder, om te beginnen in Nijmegen en Groningen.

Over de College Tour
De College Tour is een reeks colleges door heel Nederland met als focus de verbinding tussen wetenschap en jeugdhulp. Rode draad in de College Tour zijn steden waarin zowel voor het onderwerp relevante universitaire als HBO opleidingen worden gegeven, zoals psychologie, pedagogiek en Social Work. In elke stad bespreken we een actueel thema in de jeugdhulp en verkennen daarbij de rol van aankomend professionals, docenten, opleidingen (WO en HBO) en wetenschap.  We willen dit met studenten en hun docenten doen om wetenschap nog sterker in de praktijk van de jeugdhulp te verankeren. De College Tour wordt georganiseerd door De beweging van 0.