Aan welke knoppen kunnen we (zelf) draaien om steeds dichter bij 0 te komen? Kies in twee rondes uit meer dan 10 ‘knop-sessies’ met inspirerende begeleiders, gericht op grote doelen. Leer van en met collega’s hoe we samen onze vakkennis kunnen toepassen om echte verandering te realiseren. Lees hieronder meer over de inhoud van de knop-sessies. Je kunt 2 knop-sessies bijwonen.
0 ongezien trauma
Hoe anders kijken en werken bijdraagt aan een positieve beweging.
In deze knop verhelderen we samen hoe kijken en werken vanuit een traumaperspectief een krachtige impuls kan geven aan positieve verandering. Deze benadering zet niet alleen iets in beweging voor kinderen en ouders, maar ook voor professionals, organisaties en netwerken.
Aan de hand van voorbeelden en opgedane inzichten gaan we aan de slag met een 0-plaat, waarin elke knop bijdraagt aan het grotere geheel: op weg naar 0 ongezien trauma en een duurzame positieve beweging voor iedereen. Eerder en betere zorg voor gezinnen en lagere kosten voor de samenleving.
De deelnemers aan deze knop worden nadrukkelijk uitgenodigd om ons én elkaar te voeden en inspireren met waardevolle voorbeelden en ervaringen. Zodat we de beweging samen verder kunnen brengen.
Deze sessie wordt begeleid door Jessica Vervoort-Schel en Linda Gerits
0 uitvallers in onderwijs
In deze knop laten we zien hoe in de huidige maatschappij steeds meer kinderen thuis zitten, waarbij hulp wordt gezocht maar het aantal thuiszitters niet vermindert, integendeel. Hoe keren we dat? Aan welke knoppen kan gedraaid worden zodat kinderen en jongeren onderwijs blijven volgen en niet thuis komen te zitten?
Hoe komen we steeds dichterbij 0 uitvallers in het onderwijs en wat is de stap die jij als betrokkene, als professional kan zetten om bij te dragen aan onderwijs aan jongeren en het voorkomen van uitval? De knop-sessie is interactief, met uitwisseling van theorie en mooie praktijkvoorbeelden. In Groningen worden met een expertteam zorg-onderwijs de eerste resultaten al behaald.
Deze sessie wordt begeleid door Titia Free-Van den Heuvel en Yke de Jong
0 bange ouders
In deze knop laten we zien hoe het huidige beleid niet leidt tot minder kindermishandeling en hoe ouders misschien zelfs vooral nog banger maakt om hulp te zoeken en omstanders om hulp te bieden. Hoe keren we dat? En hoe komen we steeds dichter bij die 0? De sessie is interactief, met theorie en mooie praktijkvoorbeelden.
Hoe zorgen we dat ouders niet bang zijn om hulp te zoeken als ze hun kind mishandelen? Dit vraagt een cultuurverandering van de gemeenschap en dus ook van bijvoorbeeld zorg en onderwijs. Inmiddels zijn 5 gemeenten actief met ‘0 bange ouders’. De eerste ouders hebben zich al gemeld.
Deze knop-sessie wordt begeleid door Peter Dijkshoorn (Kinder- en jeugdpsychiater n.p.) en Sanne Eggen (Gedragswetenschapper)
0 kinderen uit huis geplaatst
In deze interactieve knop-sessie denken we na over het effect van uithuisplaatsing op de ontwikkeling van kinderen en hun gezin. Jarenlang hebben we gedacht dat dit een passende en goede interventie is voor kinderen. Maar is dat werkelijk zo? Wat weten we inmiddels uit recent onderzoek en praktijkervaringen? Hoe weten we of we het goede doen, in het belang van kinderen en hun gezinnen? Voor wie is de uithuisplaatsing helpend? Is het goed voor de jeugdige of gaat het misschien ook over onze eigen onmacht? Hoe passend is deze ambitie, 0 kinderen uit huis plaatsen, is dat wel reëel?
Deze knop-sessie wordt begeleid door Hilde Tempel en Marianne Ameshoff
0 kinderen doorplaatsen
Te veel kinderen in de jeugdhulp worden doorgeplaatst, met schade als gevolg. In deze knop nemen we je mee in hoe luisteren en begrijpen van geschiedenis en verhalen inzicht geeft in de koers die we moeten varen in de jeugdzorg om doorplaatsingen te voorkomen.
We weten namelijk meer dan we denken. Toch doen we hier onvoldoende mee. Hoe leren we dit? En hoe komen we steeds dichter bij die 0? De begeleiders nemen je mee in hun zoektocht daarnaartoe. Laat je in deze knop verrassen door hoe verhalen zich laten vertalen in patronen en hoe deze patronen ons kunnen helpen om oplossingen te vinden.
Deze knop-sessie wordt begeleid door Ilona Brekelmans en Lian Smits
0 kinderen in complexe zorg zonder hun gedrag te begrijpen
Met gedragswetenschappers in alle delen van het land proberen we met ouders, jongeren en betrokken professionals door middel van verklarende analyses een ‘positieve ontwikkelcirkel’ te creëren bij onbegrepen gedrag. Zo komen jeugdigen, gezinnen en hun omgeving weer tot een positieve ontwikkeling.
Met deze verklarende analyses brengen tegelijkertijd patronen in de jeugdhulp in kaart, waardoor we kunnen begrijpen waarom we in de jeugdhulp soms onbedoeld negatieve gevolgen veroorzaken ondanks goede bedoelingen.
Met drie expertteams van Noord-Nederland binnen het JENN, met gedragswetenschappers die de analyses maakten met ouders van de toeslagenaffaire en recent ook bij de jeugdigen die verbleven op de ZIKOS-afdelingen, onderzoeken we wat we hiervan leren.
Deze patronen vertonen sterke overeenkomsten en geven ons steeds meer inzicht in de belemmerende en versterkende factoren in het proces van het maken en uitvoeren van deze analyses.
Tijdens de sessie zullen we een inkijkje geven in deze patronen en willen we graag met jullie in gesprek gaan over mogelijkheden om de belemmerende factoren gezamenlijk te verminderen en de versterkende factoren verder uit te bouwen. We bespreken ook wat hiervoor nodig is.
Deze knop-sessie wordt begeleid door Ellen Loykens en Kim Bartelink.
0 seksueel geweld
In deze knopsessie laten we zien dat seksueel geweld weliswaar een ‘wicked problem’ is, maar dat we wel kunnen streven naar een samenleving waarin het risico drastisch wordt verminderd en slachtoffers (en plegers) altijd gehoord en geholpen worden. Het begint bij bewustwording en actie, zoals het vragen naar negatieve jeugdervaringen en het veranderen van onze beeldvorming over seksueel misbruik. Onszelf een spiegel voor te houden wat onze afweer mogelijk doet met slachtoffers én plegers.
Deze benadering zet niet alleen iets in beweging voor de direct betrokkenen, maar ook voor professionals en organisaties.
Aan de hand van voorbeelden en opgedane inzichten gaan we aan de slag met een 0-plaat, waarin elke knop bijdraagt aan het grotere geheel: op weg naar 0 seksueel geweld en een duurzame positieve beweging voor iedereen. Eerder onthullen, betere hulp voor gezinnen en lagere kosten voor de samenleving.
De deelnemers aan deze knop worden nadrukkelijk uitgenodigd om ons én elkaar te voeden en inspireren met waardevolle voorbeelden en ervaringen. Zodat we de beweging samen verder kunnen brengen.
Deze knop-sessie wordt begeleid door Iva Bicanic.
0 kinderen in een ongezond systeem: KINGS
In deze knop nemen we je mee in de ontwikkeling van de
trauma-georiënteerde gezinsbehandeling KINGS (Kind IN Gezond Systeem). We laten zien hoe KINGS is ontstaan uit de observatie dat trauma vaak de basis vormt voor problemen in gedrag, opvoeding en hechting. Lef en ambitie leidden tot een innovatieve aanpak waarin kinderen én hun ouders intensief worden behandeld om patronen van intergenerationeel trauma te doorbreken. Met praktijkvoorbeelden, onderzoeksinzichten en een blik op de toekomst laten we zien hoe KINGS bijdraagt aan het realiseren van het 0-doel: nul kinderen die opgroeien in een ongezond systeem.
KINGS is een programma wat prachtig laat zien hoe zorg zich in 15 jaar met veel inspanning en passie kan ontwikkelen. Kunnen we dit ook op andere gebieden? Wat vraagt dit van ons als professionals? Welke elementen uit de flow van de Beweging van 0 kunnen we herkennen?
Deze knop-sessie wordt begeleid door Femy Wanders en Lysbert Zeinstra.
0 kinderen met een ‘hechtingsstoornis’
In deze knop staan we stil bij de ontwikkelde kennis over gehechtheid, de gehanteerde definities en soms de verwarring daarover.
Hoe kunnen we als hulpverleners in verschillende domeinen de schade en angst die er zijn ontstaan, mede door het hanteren van begrippen als ‘(on)veilige hechting’ en ‘hechtingsgestoord’ omkeren? Hoe komen we tot positieve aandacht voor de interacties en de relaties tussen kinderen en hun ‘belangrijke anderen’?
Hoe komen we tot een positieve ontwikkeling voor het gehele gezin en tot geïnspireerde hulpverleners? In de sessie is er alle tijd voor interactie en praktijkvoorbeelden.
Deze knop-sessie wordt begeleid door Yael Meijer.
0 escalerende gedragsproblemen
In deze knop laten we eerst zien hoe huidig beleid kan veroorzaken dat beginnende gedragsproblemen leiden tot ernstig probleemgedrag, maatschappelijke uitval en criminele gedragsproblemen.
Daarna laten we zien hoe we door passende preventie deze escalaties kunnen voorkomen en daarmee veel leed, schade en kosten.
De sessie is interactief, met theorie, intergenerationeel onderzoek en mooie praktijkvoorbeelden. Wat vraagt de omslag van huidig beleid naar preventie van ons als professionals? Hoe dragen wij daar zelf aan bij?
Aan welke knoppen kunnen we zelf draaien? En hoe kunnen beleidsmakers dit ondersteunen?
Deze knop-sessie wordt begeleid door Bram Orobio de Castro
0 gesloten jeugdzorg
In Nederland zijn we op weg naar 0 gesloten plaatsen in 2030.
Dit gaan we bereiken. Niet omdat het van bovenaf opgelegd is, maar omdat we weten dat gesloten zorg vaak schadelijk is.
Tegelijkertijd ervaren we spanning: Hoe gaan we dan anders om met kinderen en hun context bij ingewikkelde problemen? Het gebeurt ons nog te vaak dat we die spanning niet verdragen en een kind alsnog in de gesloten jeugdzorg willen plaatsen.
We dagen je uit om samen met ons te bedenken hoe we eerder, stroomop, betere ondersteuning en interventies bieden die de vraag naar geslotenheid doen verbleken. En voor als de vraag tóch opkomt: welke drempels kunnen we bedenken waardoor het -ook voor jou- moeilijker wordt om een kind te plaatsen in geslotenheid?
Deze knop-sessie wordt begeleid door Frederique Coelman en Suzan Terweij
0 last van bureaucratie
De Beweging van 0 draagt uit dat zorginhoud leidend moet zijn en dat jeugdhulpbeleid en ook het beleid van organisaties daaraan ondersteunend moeten zijn. Molendrift en Team 050 zijn organisaties die dit al jaren als speerpunt hanteren in de bedrijfsvoering en zich hierbij laten inspireren door de Beweging van 0. Beide organisaties kennen geen hinder van interne bureaucratie en zijn succesvol in externe beïnvloeding. Hoe doen zij dat? Hoe zorgen zij dat hun medewerkers optimaal professionele ruimte hebben? En hoe dragen hun niet inhoudelijk opgeleide bestuurders met de kennis van hun medewerkers bij aan kwaliteit in hun zorgregio?
Deze knop is inspirerend voor beleidsmakers en managers én voor hulpverleners die hun management willen helpen. De workshop biedt handvatten bij vragen als:
- Hoe maak je als zorginhoudelijk werker en bestuurder samen de omslag van ‘beheersen’ naar ambitie-gedreven werken?
- Hoe kan je als zorgprofessional zinvol een stap naar voren doen om niet-zorginhoudelijk geschoolde bestuurders en beleidsmakers te voeden?
- Hoe oefen je samen effectief invloed uit op regels van buiten?
Deze knop-sessie wordt begeleid door Maarten Wetterauw en Carine Klamer.
Laat je verrassen door momenten die je energie en inspiratie geven.
Neem een collega mee die 15 jaar ouder of jonger is dan jij, en ontdek samen hoe je op elkaars schouders kunt staan om verder te komen.