Samen plezier hebben in professionele tegenspraak

Jeugdhulp is een leuk, maar ook moeilijk en complex vak. Het is onmogelijk om alles te weten.

Het laatste wat je wilt is dat jouw handelen onbedoeld schade met zich meebrengt voor een kind of voor ouders.

Daarom is het belangrijk om het hardop te zeggen als je iets niet weet en een vakgenoot belt die op een specifiek gebied meer weet dan jij. Bijvoorbeeld als het gaat om het herkennen van trauma, van autisme, eetstoornissen, depressie, automutilatie, enzovoort.

Collegiaal overleg is zinvol als je het leuk vindt om ongelijk te hebben. Door professionele tegenspraak actief op te zoeken wordt je allebei beter in je vak.

 

Ben je op een congres, in een opleiding of in een casuïstiekbespreking wel eens een vakgenoot tegengekomen waarvan je denkt: ‘die zou ik wel eens willen bellen als ik het even niet meer weet’? Stap op diegene af en vraag of je zijn of haar telefoonnummer in je telefoon mag zetten.

Eigenlijk zou iedere jeugdhulpprofessional 3 telefoonnummers in z’n telefoon moeten hebben van mensen die meer weten dan jij op een bepaald gebied.

Bedenk hierbij dat iedere professional het leuk vindt om gebeld te worden met een vraag van een vakgenoot. Het is namelijk leuk om je kennis te kunnen delen. Hoe zou jij het vinden als je op deze manier gebeld wordt door een collega?

Ga voor ambitieuze jeugdhulp en volg @Bewegingvannul op LinkedIn